Famta

Famta nyitóoldal

A Famta nyitóoldaláról tudod elkezdeni a játékot, illetve tesztelni a tudásod a tesztkérdésekre adott válaszokkal. Utóbbi arra is alkalmas, hogy extrajövedelmet szerezz. Oldj meg minél több teszkérdést helyesen és annál inkább gyarapszik a családi kassza, ami jobb életminőség megteremtését biztosítja számodra és családodnak is. Tanulmányozd ezt megelőzően a tananyagokat, hisz a tudásod pénzt is ér a kvízkérdésekre adott válaszok révén. Ehhez két értéket képzünk a következők szerint:

  1. Harmincnál több, de 50-nél kevesebb megválaszolt kérdés
  2. Ötvennél több, de 100-nál kevesebb megválaszolt kérdés
  3. Száznál több megválaszolt kérdés
  1. Eredményesség 50-70% közötti
  2. Eredményesség 70-90% közötti
  3. Eredményesség 90% feletti

A két szám szorzatának 20000-szerese lesz a játékos forintban számított extrajövedelme.
A Famta minden oldalon hasonló szerkezetű, mint itt a kezdőlapon látható. Az oldal felső részén mindig az adott oldal súgója olvasható. Itt fontos információkat olvashatsz, míg nem vagy elég gyakorlott, addig ne suhanj át rajta, hisz az itt lévő információk eligazítanak a játékban. Később akár ki is kapcsolhatod, a jobb oldalon lévő információs ikon segítségével. A nyitóképernyőről a játék fázisának megfelelő képernyőre juthatsz a tovább gomb segítségével.
A játék célja, hogy sikeres pályaválasztásodat követően úgy teremtsd meg a saját és családod életvitelét, hogy az megfeleljen keresetednek és a család egyéb jövedelmének. Fontos összefüggéseket tanulhatsz meg a választott szakmád és a hozzá tartozó kereset összegéről. Megtudhatod, hogy a választott szakma milyen életvitelhez lesz elegendő. Természetesen a fizetések kezdő fizetések. Az idő múlásával, vagy szakértelmed fejlődésével a valóságban többet is kereshetsz. Ezek az összegek támpontok, és arra jók, hogy gondolkozhatsz a jövődről.

Famta érdeklődési kérdőív

Ezen az oldalon egy érdeklődési kérdőívvel találkozol, mely 24 kijelentést tartalmaz. Olvasd el figyelmesen ezeket és jelölj meg miden olyan állítás előtti jelölőnégyzetet, amelyek szerinted leginkább jellemzőek rád. A tesztre adott válaszaid alapján a program segíteni fog neked a pályaválasztásban. Gondolj arra, hogy a program a Te válaszaidból fogja elkészíteni az eredményt. A Te érdeked, hogy csak azokat a négyzeteket jelöld be, amely tevékenységek tényleg érdekelnek! A Tovább gombbal léphetsz tovább a következő oldalra

Famta szakmák

Az előzekben kitöltött teszt alapján választhatsz 30 szakma közül. Megjelöltük egy piros lámpácskával azokat a szakmákat, melyeket a tesztre adott válaszaid alapján leginkább ajánlunk neked. Bármely szakmát választhatod a képekre kattintva,. Célszerű az ajánlott szakmák közül választanod, hiszen érdeklődésedhez az áll legközelebb. Az egyes szakmákról részletes leírást kaphatsz, ha duplán kattintasz a szakma képére, vagy a jobb oldali szakma ikonra. A leírásokat ki is nyomtathatod, ha a kiválasztás után a jobb oldali nyomtató ikonra kattintasz. A nyomtatandó információk megjelenítéséhez PDF megjelenítő szükséges, mellyel ha nem rendelkezel telepítened kell, amit például letölthetsz innen. Ne feledd: a pályaválasztás nagymértékben befolyásolja későbbi életedet! Lehetőséged van egy újbóli teszt kitöltésével átértékelni korábbi döntésedet, mivel korábbi választásodat a program elmenti. A kérdőívet és szakmát mindaddig módosíthatod, míg nem számoltad ki a családod nettó jövedelmét. Ezt követően a módosítás törli a jövedelemszámítás adatait.
Amennyiben sikerült egy szakmát kiválasztanod (természetesen csak egy hivatást jelölhetsz meg), akkor a tovább gombra kattintva kezdheted el karrieredet az adott pályán és elkezdheted tervezni az életedet.

Famta lehetőségek

Életviteled meghatározása során választanod kell, hogy milyen körülmények között szeretnél élni. Itt elengedheted fantáziádat, és megfogalmazhatod vágyaidat.
Először az élelmiszer kategóriában választhatsz a lehetőségek közül A különböző kategóriák között kattintással választhatsz. A kategóriára jellemző információk az adott kép fölé vitt egérkurzor esetén válnak láthatóvá. Ha megnézted a lehetőségeket, kattints arra, amelyiket választani szeretnéd és egy zöld pipa jelzi a válsztásod.
Ezután azt a házat vagy lakást kell kiválasztanod a fentihez hasonló módon, amelyikben leginkább szeretnél élni. Mindegyikhez tartozik havi részlet és rezsiköltség, utóbbi részletezve is olvasható. Tekintsd át itt is, hogy mi jellemzi az egyes kategóriákat és válassz közülük. A számodra legszimpatikusabbat válaszd most is!
Következhet azoknak a hobbiknak a kiválasztása, mellyel szívesen foglalkoznál. A hobbik között több választási lehetőséged is van. A neked tetsző hobbik kattintással történő kiválasztásával a zöld pipák jelzik a döntésedet. Egy hobbit legalább választanod kell, de akár mindet is kiválaszthatod. Hibás választás esetén az újbóli kattintás törli a pipát, így a választásod is törlésre kerül. Az egyes hobbik költségeiről a képek fölé mozgatott egérkurzorral tájékozódhatsz.
A közlekedés terén lévő kategóriák közül egyet kiválasztva dönthetsz arról, melyik közlekedési eszközt részesítenéd előnyben a mindennapok során.
Ezután a ruházkodásról való döntés következik. Az itt lévő kategóriák közül is egyet választhatsz, költségeiről  a képek fölött álló egérkurzor tájékoztat itt is.
A szórakozási lehetőségek is több választási lehetőséget kínálnak és közülük a hobbikhoz hasonló módon választhatsz.
Az egyes kategóriákra a jobb oldali linkek segítségével is navigálhatsz.
Mindezek alapján összeállíthatod tervezett életviteledet és ha mindenből választottál, aktívvá válik a jobb oldali tovább gomb, amire katintva megtekintheted a választott életviteled költségeit.

Famta kimutatások és oklevél

Eze(ke)n az oldal(ak)on részletes leírást találsz arról, hogy a vágyaid szerinti életvitel milyen költségeket jelent számodra. Először azt tekintheted át, hogy egyedülállóként az adott életvitel mennyibe kerülne. A családi jövedelem számítását követően ugyanezt a kimutatást olvashatod, de immár a teljes családi költségvetés vonatkozásában. Azt láthatod, hogy családoddal együtt a választott életviteled többe kerül a gyermekeid számától és a választott kategóriáktól függően. Célszerű összevetned az egyedülállóként és a családdal együttesen számított megélhetési költségeket. Ehhez nyújthat segítséget, hogy a nyomtató ikonra kattintva ki is nyomtathatod a jelentéseket. Mindkét lista részletesen tartalmazza az általad választott kategóriák költségeit, valamint azt, hogy hogyan kerültek meghatározásra a családi költégek. Nyilván a lakás költségei nem változnak az egyedülálló és a családi költségvetés esetén, viszont az étkezés, ruházkodás, közlekedés költségei a család létszámának arányában növekszenek.
Mindkét lista alján a havi összköltséget is megtekintheted. A vágyaid havi költsége ez az összeg. A játék lényege is abban áll, hogy a családi költségvetéshez igazodóan kell változtatni a vágyaidat, lehetőségeidet mindaddig, míg a családod havi nettó jövedelme nem fedezi az elképzeléseidet. Amennyiben a vágyak családi költségei magasabbak, mint a jövedelmetek, akkor módosítani kell a lehetőségeket mindaddig, míg a bevételek nem fedezik a kiadásokat. Utóbbi esetben a sikeres tervezést oklevéllel jutalmazza a program. A FAMTA játék akkor ér véget, ha sikerült oklevelet szerezned, a jó gazdálkodás és a bevételek megfelelő beosztása révén.
Ezeken a lépéseken végigvezet a program. Amennyiben a családi jövedelem kiszámítása megtörtént, már csak a lehetőségek módosítására van mód az oklevél megszerzéséig. Tervezz és gazdálkodj jól, hogy tied lehessen az elismerés, valamit a sikeres gazdálkodás és az ügyes tervezés öröme.

Famta adószámítás

Ez talán a program legbonyolultabb része, de nem kell megijedned, sikerülni fog. A választott szakmád alapján a program meghatározza, hogy ehhez a foglalkozáshoz milyen bruttó jövedelem társul. Terveztünk neked egy családot, házastársat, talán gyerekeket is. Ezeknek, valamint társad jövedelmi és adózással kapcsolatos adatai adatai a képernyő tetején olvashatók ezen az oldalon. A feladatod, hogy számold ki azt a nettójövedelmet, amiből gazdálkodhat a család. A bruttó (levonásokat nem tartalmazó) béredből le kell vonni a kiszámított adóka és járulékokat, hozzá kell adni az adókedvezményt és családtámogatásként kapott összegeket, valamint a társad családi költségevtéshez való hozzájárulását, azaz az ő jövedelmét és nem utolső sorban a tesztfeladatok megoldásával szerzett extra jövedelmet. Így számítható a család nettó (levonások utáni, tehát havonta felhasználható, elkölthető) jövedelme.
Az egyes adó-, járulék- és adókedvezmény számítási szabályok az egyes mezők alatt automatikusan megjelennek, ha az oldal jobb oldalán lévő help gomb bekapcsolt állapotban van. Kikapcsolt állapotban nincs segítség, ha már gyakorlott vagy használhatod ezt az üzemmódot is. A számításokhoz használhatod saját számológépedet, de igénybeveheted a jobb oldalon lévő, program által kínált egyszerű kalkulátort is. Amíg nem sikerült mindent jól kiszámolnod továbbléphetsz ugyan, de a teljesen jó megoldás elkészültéig, mindig ide navigál a program. A jó számításokat a mezők elhasgyását követően egy pipa, a rosszakat egy x jelzi.
Érdemes sok tesztkérdésre válaszolnod a számításokat megelőzően, mert így növelheted a családi bevételt egy kis extra jövedelemmel.

KAPCSOLAT

Örömmel vesszük minden Famta felhasználó mindennemű észrevételét, mellyel a program továbbfejleszthető. Az esetleges programhibák javításáról is a jelzést követően megpróbálunk mihamarabb gondoskodni.
Észrevételei(te)ket jelezheti(te)k  egyrészt a  hivatalos kapcsolattartási  oldalon, ami  a felső Kapcsolat menüből, vagy ide kattintva elérhető. A visszajelzések megtehetők e-mailben is az support [kukac] famta.hu címre küldött elektronikus levélben is.
Visszajelzései(te)k értékesek számunkra, azokat munkatársaink feldolgozás után a lehető legrövidebb időn belül próbálják megválaszolni.

PROFILBEÁLLÍTÁS

A profilbeállítás a felhasználói lehetőségeid megadására szolgál, és többféle lehetőséget biztosít.

1. Általános információk
Ez a lehetőség megmutatja, hogy milyen néven és mikor regisztráltál és meddig használhatod a programot.

2. E-mail cím megváltoztatása
Ha a regisztrációt követően megváltozott az e-mail címed, itt adhatod meg, hogy a leveleket ezt követően az új címedre tudjuk küldeni.

3. Jelszó megváltoztatása
Ha meg szeretnéd változtatni a jelszavadat, megteheted ebben a menüpontban. A régi jelszó megadását követően, meg kell adnod kétszer az új jelszót. Ezt követően majd az új jelszavaddal tudsz belépni.

4. Felhasználói felület beállításai
Ebben a menüpontban tudod bekapcsolni, hogy a programok egyes részein az animációk működjenek, avagy sem.

5. Famta beállítások
A program beállításait itt tudod megváltoztatni az alábbiak szerint:
• Oldalsúgók
    Be/ki tudod kapcsolni, hogy a pályaorientáció egyes oldalainak súgói játék közben automatikusan megjelenjenek-e.
• Famta Pályaorientáció-kvíz állapot
    A kvízben elért korábbi eredményeidet törölheted itt. Főként akkor hasznos, ha új játékot kezdesz.
• FAMTA Pályaorientáció-felhasználói adat alapállapot
    Ha befejeztél egy játékot, adataidat törölheted, és új játékot kezdhetsz, új szakmával, új életvitelt választva.
    Hasonlítsd össze a lehetőségeket és játssz minél többet a Famta játékával.

Jó játékot, eredményes tudásgyarapítást kívánunk minden felhasználónknak.